Vrnjacka Banja Apartmani

Vesti iz banja u SrbijiFinale Prve Harmonike

Sokobanja, 15.08.2009

Sokobanja pobednicki duet u finalu P.H SokobanjaPrvo veče finala 47. međunarodnog takmičenja "Prva harmonika Sokobanja 2009". je završeno, stručni žiri je tokom dana preslušao četrdesetak takmičara, u hotelu "Moravica", u pet kategorija, a u revijalnom nastupu na letnjoj pozornici "Vrelo" nastupilo je sedamnaest harmonikaša.
     Lepo vreme, raspoloženi takmičari, članovi sokobanjskog orkestra "Lepterija", prisustvo narodnog poslanika, Dejana Nikolića, zainteresovana publika, njih oko 1.000 i mnogo toga još, najavljivali su dobru zabavu i ona nije izostala.
     U stručnom žiriju su ove godine bila samo proslavljena imena, majstora zanata, umeća sviranja na harmonici: Ljubo Kešelj, predsednik žirija i članovi, Aca Stepić, Mića Stojanović, Novica Negovanović i stalni član profesor muzičke kulture, Nebojša Pešić, iz Sokobanje. Pratnja harmonikašima takmičarima i gostima pevačima, na ovom festivalu, dugi niz godina je orkestar "Lepterija", iz Sokobanje: Ćosa, Cvekla i Đentile, (samo nadimke su insistirali da navedem), takođe su veliki i iskusni majstori svog zanata i s toga im se i ukazuje poverenje na festivalu koji traje već 47 godina.
     Splet narodnih kola, pre zvaničnog otvaranja festivala, izveo je prošlogodišnji šampion Aleksandar Kostić, iz Kragujevca, sa svojim orkestrom, a zatim je voditelj, glumac iz Aleksinca, Miloš Pavlović, zamolio narodnog poslanika, Dejana Nikolića, iz Sokobanje, da festival otvori.
     - Dragi gosti, poštovani moji sugrađani, cenjeni takmičari, izražavam veliko zadovoljstvo što ste večeras sa nama i želim vam dobrodošlicu. Siguran sam da ćemo vas uveriti zašto Srbijom kruže priče da smo dobri domaćini. Četrdeset sedam godina tradicije, vrhunskih harmonikaša, aplauza i zadovoljne publike, na manifestaciji koja je mnoge pobednike poslala pravo u muzičku elitu, koja je afirmisala mnoge mlade talente i koja će nekim od učesnika biti stepenik ka vrhu, pokazatelji su našeg gostoljublja. Zahvaljujem se organizatoru, a vama želim da vam Sokobanja i Prva harmonika budu nešto što će vam nedostajati. Takmičarima želim puno sreće, vama da uživate u programu koji je za vas pripremljen, a 47. međunarodni festival "Prva harmonika Sokobanja 2009", proglašavam otvorenim,- obratio se Dejan Nikolić prisutnima.
     Prvi takmičar, u kategoriji "petlići", bio je Darko Stojadinović, svirao je Jaseničko kolo u C-duru i osvojio simpatije publike. Ima 8 godina, dve godine svira harmoniku i pobednik je u ovoj kategoriji. Ostali pobednici su: "pioniri"- Luka Topuzović; "stariji pioniri"- Robert Spasencovski; "mlađi juniori"- Aleksandar Jovančić i "duet do 15 godina"- Nikola Stojiljković i Danilo Tomić. U kategoriji "stariji pioniri", nastupila je jedina devojčica, prve večeri, Bojana Preković, koja harmoniku svira 5 godina i do sada je osvojila nekoliko prvih i drugih mesta na raznim takmičenjima harmonikaša. Nažalost, u Sokobanji nije. Pobednicima je nagrade uručio direktor OTKS-a, Ljubinko Milenković.
 Vladimir S.Putnik i Darko Filipovic    Usledio je potom koncert Darka Filipovića, a najvatrenije navijače imao je, razume se, među devojkama, koje nisu ispuštale mobilne telefone iz ruku slikajući ili snimajući mladog i popularnog pevača. Darko Filipović ima 28 godina, rođen je u Leskovcu, a u Sokobanji nije prvi put, radio je kako sam kaže "tezge" i pre nego što je postao zvezda Granda, 2004. godine. Sa članovima orkestra "Lepterija" gaji višegodišnje prijateljstvo. Nije opterećen time što je zvezda, nije se uobrazio i za sebe ne misli da je neka veličina. Peva zato što voli, to je za njega posao i nije težak, ako se čovek dobro organizuje. Nerviraju ga samo ljudi koji u svemu preteruju, naročito u komunikacijama. Darko nam je otkrio da je želja njegovog oca bila da postane harmonikaš, međutim on se otisnuo u pevačke vode, jer mu to više leži i to voli. Neumorno je pevao oko 60 minuta, a zatim je narednih dvadesetak strpljivo pozirao sa obožavateljkama i nikoga nije odbio. Publika je zaista uživala, a to je i bila želja narodnog poslanika, Dejana Nikolića.
     Vidimo se u Sokobanji, na drugoj večeri finala takmičenja Prva harmonika!


Sokobanja,15.08.2009.
tekst i foto:
Vladimir S. Putnik

Autor: Preuzeto sa:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25