Vrnjacka Banja Apartmani

Srbija - Ponuda Srbije


Srbija - geografski položaj i istorija

Srbija zauzima centralni položaj na Balkanskom poluostrvu i ima izuzetno povoljnu prirodnu prohodnost središnjim delom teritorije u pravcu sever-jug. Zbog toga i proističe njen veliki strateški značaj.

Da li ste znali da je na prostorima Srbije rođeno 16 rimskih imperatora (careva). Dovoljni dokaz koliko je njena teritorija i tada bila značajna. Jedan od najvećih rimskih careva, car Konstantin rođen je baš na teritoriji Srbije, o mestu rođenja cara Konstantina postoji jedan sačuvan zapis koji kaže da je rođen u Naisu (današnji Niš). O šest vekova rimske imperije na našem području danas svedoče ostaci značajnih rimskih puteva i gradova - Gamzigrad, Sirmium, Mediana, sa raznovrsnim građevinama. Zato je Srbija jako bogata rimskim građevinama i kulturnim spomenicima. Koji se svakodnevno obnavljaju i postaju turistička atrakcija.

Zbog svog geografskog položaja Srbija je istovremeno i podunavska i srednjeevropska zemlja, jer teritorijalno zahvata veliki sektor Dunava, a nalazi se na važnom koridoru gde su vekovima strujali robni i civilizacjski tokovi između Evrope i Azije.

Srbija je među prvih 30 država na svetu, još u srednjem veku imala statut “države”, čime se danas mnoge razvijene zemlje sveta ne mogu pohvaliti. Stefan Nemanja sredinom 12 veka ujedinjuje srpska plemena u državu Rašku. Tako ujedinjena Srbija, postojaće narednih 200 godina. Srbija postaje kraljevina 1219. godine. Srpska crkva se osamosaljuje, dobija autokefalnost na čelu sa patrijarhom Savom, a 1345. godine Srbija postaje carevina. Doba Nemanjića se vezuje i za legende o srpskim vitezovima, kraljevima i carevima. Poznate su i čuvene u svetu Srpske narodne pesme, koje je čuveni nemački pisac i pesnik Gete prevodio na Nemački jezik u 19 veku.

Srbija - Manastiri Srbije


Daleko su poznati srpski manastiri i srpsko-vizantijsko slikarstvo srednjeg veka. čuvena je freska Belog Anđela iz Mileševe. Kada je iz Evrope poslat prvi satelitski signal u vasionu u "paketu dostignuća zemljana", a to je ustvari bila poruka eventualnim razumnim bićima u vasioni, bile su slike čovekovog osvajanja Meseca, Kineskog zida i Belog andjela. To govori o značaju tadašnje umetnosti u Srbiji.

Država Srbija

Prvi počeci moderne srpske države počinju prvim srpskim ustankom 1804. godine. Srbija kao takva postoji nesto više od 200 godina. Tada je počela obnova srpske države i oslobođenje od turaka od Karađorđa, pa posle od izbijanja drugog srpskog ustanka 1815. godine pod vođstvom Knjaza Miloša Obrenovića. Pod Obrenovićima se Srbija konačno posle 500 godina oslobađa od Turaka. 6.aprila 1867. godine na Kalemegdanu je pročitan sultanski ferman od 29.marta, i Ali Riza paša, poslednji beogradski muhafis, predaje knezu Mihailu ključeve od svih gradova u Srbiji. Srbija konačno postaje samostalna, nezavisna i slobodna zemlja.

Srbija Danas

Danas u 21 veku Srbija teži da se priključi modernim evropskim državama, gradeći svoju infrastrukturu, šireći kulturu Srbije, i radeći na svojim turističkim ponudama. Trenutno dva najpopulranija brenda Srbije su Guča i Exit. Nadajmo se da će njihov broj da raste.

Srbija - površina i demografija

Srbija sa površinom od 88.361 km2 i sa oko 9,8 miliona stanovnika, posle Rumunije je najveća zemlja po broju stanovnika u jugoistočnoj Evropi i graniči se sa 8 država. Srbija se na severu graniči sa Madjarskom, na severoistoku sa Rumunijom, na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Makedonijom, na jugozapadu sa Albanijom i Crnom Gorom a na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Glavni grad Srbije je Beograd. Sa 1.576.124 stanovnika. Beograd je administrativno i ekonomsko središte Srbije. O Beogradu možete saznati na internetu.

Značaj položaja Srbije kao podunavske i srednje-evropske zemlje ogleda se u otvorenosti panonskog prostora i u tome što Dunav kao jedna od dve najveće evropske plovne reke teče kroz Srbiju dužinom od 588 km, te preko njega ima saobraćajnu vezu sa 7 država.

Srbija - geografske celine

 

Osnovne geografske celine strukture reljefa su: ravnica Panonske nizije na severu, niska površ šumadije u srednjem delu i planinske zone u zapadnim, južnim i istočnim delovima Srbije. Zatim slede manje reljefne površine kao što su doline Timoka i Drine. Klima Srbije je umereno kontinentalna, a vremenska prognoza za Srbiju je u poslednje vreme vrlo promenljiva.

Vojvodina Srbija - geografski položaj i istorija

 

Vojvodina je ravni deo Panonske nizije. Nastala je na sukobima raznih carstava: Rimskog, Vizantijskog, Turskog, Austrougarskog. Ovde se doseljavaju Nemci, Jevreji, Cincari, Grci, Jermeni. Tu su već Mađari, Slovaci, Ukrajinci. Zato u njenoj baštini ima toliko lepote. Smatra se da je u Vojvodini počela prva Srpska pismenost. Prva srpska gimnazija iz 1871 godine postojala je u Sremskim Karlovcima. Zatim Matica Srpska koja je osnovana 1826, a Srpsko narodno pozorište 1861. godine. Najstariji književni časopis na svetu koji i danas izlazi, Letopis, pokrenut je 1825. godine. Iz Vojvodine potiče čuveni bakropisac Orfelin, satiričar Jovan Sterija Popović, naučnik Mihail Pupin, slikar Uroš Predić, pesnik Jovan Jovanović Zmaj, pesnik Miroslav Antić.

Vojvodina zauzima 24,3% teritorije Republike. U ovom ravničarskom reljefu Republike Srbije jedino se ističu dve ostrvske planine kao ostaci starog kopna – Fruška gora (na kojoj ima više od 30 manastira) i Vršačke planine. Brojne pejzaže vojvođanskog kraja razbijaju i osvežavaju vodom bogate i plovne reke sa niskim obalama, ali i brojnim adama i bogatom ritskom šumom i travnom vegetacijom naročito duž Dunava, Save, Tamiša i Tise.

Pored brojnih poljoprivrednih resursa vojvodina je bogata naftom, gasom, plovnim rekama, termalnim izvorima i banjama. Veliki su potencijali lova i ribolova, a tu su i zaštićeni delovi prirode: močvare sa retkom faunom, Deliblatska peščara, Fruška gora i Vršačke planine sa bogatim šumskim ekosistemima i rekreativnim vrednostima.

Šumadija Srbija - geografski položaj i istorija

 

Šumadija se nalazi u centralnom delu Srbije. Ona je omeđena sa dve Morave, Dunavom, Savom, Kolubarom i Suvoborom i zauzima 9,5% teritorije Srbije.
To je niska i blago zatalasana površ, široko otvorena i nagnuta prema severu i severoistoku.
Ime šumadija se prvi put sreće 1713. godine u jednom spisu Beogradske mitropolije. Ime je nastalo po nepreglednim gustim šumama, koje su sve do polovine 19. veka pokrivale veliki deo njene teritorije. Po nekim izvorima šume su ovo podneblje prekrile još početkom 16 veka.

Šumadiju okružuju veliki rečni tokovi široko otvorenih dolina, a blago je raščlanjuju manje reke. Šumadija je prirodno-geografska prostrana celina sa komunikativnim položajem i velikom prohodnošću u svim pravcima. Odlikuje se umerenom kontinentalnom klimom i dobrim godišnjim rasporedom padavina, pretežno kvalitetnim zemljištima visoke plodnosti i raznovrsnosti. Možemo reći da je Šumadija regija sa i dan danas veoma očuvanom prirodom i bogatom istorijom.

Šumadija je regija Srbije gde je s početka 19 veka počela srpska revolucija- podignut prvi srpski ustanak (Orašac 1804.), oblast hajduka, delija, tradicionalne nošnje i velikog gostoprimstva. čuvena je i nadaleko poznata rakija iz šumadije. Od najstarijih vremena ona je simbol zrelosti, čistoće i elegancije. Takođe su čuvena vina iz šumadijske oblasti, a o manastirima govore spisi i predanja još iz perioda Nemanjića. Oni su veliki istorijski spomenik Srpske kulture i velika zaostavština i bogatstvo Šumadije.

Srbija - Planinski predeli Srbije

 

Srbija je bogata planinskim predelima koji zauzimaju i najveći deo njene teritorije. Planine Srbije se protežu od panonskih predela do granica sa Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom. Dele se na Rodopske, Karpatsko Balkanske i Dinarske planine. Na njima imamo bogat turistički i kulturni sadržaj. Izdvojićemo neke koje imaju trenutno najbogatiji sadržaj, dok druge sa svojim potencijalima nimalo ne zaostaju u prirodnim bogatstvima.

Srbija - planina Kopaonik - Nalazi se u centralnoj Srbiji 230 km od Beograda. Teritorija Nacionalnog parka Kopaonik obuhvata površinu od 11810 hektara u opštinama Raška i Brus. Ujedno je i najveća planina centralne Srbije. Ima više vrhova od visine preko 1600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja 1934 metra, Karaman Vučak 1936 metara, Suvo Rudište 1976 metara i Pančićev vrh 2017 metara.

Srbija - planina Tara - Nalazi se u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida i zauzima površinu od 183 km2 . Dužina Tare je je 50 km, a širina 22 km i ima prosečnu nadmorsku visinu od 1200 metara. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 metara. Tara je 1981 godine proglašena za Nacionalni park.

Srbija - planina Zlatibor - je planina koja se prostire na površini od oko 1000 km² dugačka je 30 km, a široka i do 15 km. Pruža se pravcem severozapad-jugoistok. Najviši vrh je Tornik (1496 m). Nalazi se na 230km od Beograda.

Srbija - planina Zlatar - jeplanina duga 22km i široka 12 km, a nalazi se na prostoru između Lima, Bistrice, Nove Varoši i Peštera. Najviši vrh Golo Brdo 1.627 metara. Planina Zlatar od Beograda je magistralom ka moru udaljena 280, Zbog svojih prirodnih odlika i vazduha koji blagotvorno deluje na ljudski organizam, planina Zlatar je 2006. godine uredbom Vlade Srbije proglašena vazdušnom banjom. Smatraju je lekovitom planinom.

Srbija - Opšte informacije

 

Srbija - Religija
Većinsko je pravoslavno stanovništvo, manje populacije su katolici i muslimani, a zastupljene su i druge konfesije.

Srbija - Zvanični jezik
Srpski - ćirilično i latinicno pismo.

Srbija - Valuta
Zvanična valuta je Dinar (RSD) (100 para).

Srbija - Državni praznici
1. i 2. januar – Nova godina
15. februar – Dan državnosti Srbije
1-2. maj – Praznik rada
9. maj - Dan pobede (slavi se radno)

Srbija - Verski praznici
7. januar – prvi dan pravoslavnog Božića
Pravoslavni Uskrs – od Velikog petka do drugog dana Uskrsa

Srbija - Korisni linkovi
fotograf.co.rs
seooptimizacijasajta.rs
izradainternetprodavince.rs
websajthosting.rs
webdizajnsajta.com
jeftinaizradasajta.com