Vrnjacka Banja Apartmani


Zlatibor

Zlatibor lokacija i položaj

Zlatibor je planina, sa najvišim vrhom (Tornik 1.496 m), nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, oko 200 km od Beograda I 23 km ok Užica. Zbog umerene klime i čistog vazduha oduvek je bila planina poznata za odmor i rekreaciju.

Prosečna nadmorska visina iznosi 1000 m. Ispresecan je brojnim rekama i potocima, a odlikuje ga bogatsto livada, borova kao i jelovih i smrčevih šuma.

Do Zlatibora se dolazi magistralnim putem koji vodi od Beograda - preko Podgorice ka Jadranskom moru. Železnicom - železnicka stanica Užice (24 km) od Zlatibora na pruzi Beograd – Bar.

Zlatibor indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Klima na Zlatiboru pogodna je za lečenje:

1. asmatičnih bolesnika
2. oboljenja tiroidne žlezde
3. poremećaji kod metabolizma, posebno gojaznosti
4. kardiovaskularnih poremećaja
5. malokrvnosti
6. poremećaja digestivnog trakta
7. iscrpljenosti i nervne prenapregnutosti
8. povreda lokomotornog aparata

Zlatibor prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Na Zlatiboru vlada umereno-kontinentalna i subplaninska klima. Leta su umereno topla, a zime umereno hladne. Jesen je toplija od proleća, oblačnost umerena. Prosečna godišnja temperatura je 7,5oC . Broj snežnih dana u godini je prosečno oko 100. Snežni pokrivač dostiže dubinu od 60 cm.

Zlatibor je svojevrsna vazdušna banja, planinsko odmaralište i klimatsko lečilište. Bogato ultraljubičasto zračenje, čist vazduh i nizak vazdušni pritisak svrstavaju ovu planinu u veoma lekovitu.

Zlatibor manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici


Gosti Zlatibora mogu posetiti čuvenu “Šargansku osmicu”, etno selo i kompleks Drvengrad. Kuću čuvenog proroka Miloša Tarabića iz sela Kremna, kao i mnoge spomenike kulture na teritoriji opštine Čajetina etno naselje sa muzejem “Staro Selo” u Sirogojnu, manastir Uvac itd.

Zlatibor prirodne lepote

Na Zlatiboru i u njegovoj okolini možete posetiti brojne lokalitete koje je priroda podarila. Svi koji vole očuvanu prirodu, nestajući duh sela i imaju nešto avanturistickog duha neka obavezno posete Gostiljske vodopade, Stopića pećinu i sela Rožanstvo, Ravni, Ljubiš, Semegnjevo, prašumu u Murtenici…

Zlatibor sportsko-rekreativni sadržaji

Poslednjih godina Zlatibor je proširio svoju ponudu. U okolini se malaze brojni sportski tereni (fudbalski, teniski) i bazeni što omogućuje raznovrsne potrebe gostiju. Brojne su pešačke staze, moguće je voziti biciklo, a turistima se nudi i bavljenje konjičkim sportovima. Ski centar “Tornik” raspolaže sa tri žičare koje povezuju četiri staze, pa su dosta solidni uslovi za zimske sportove.