Vrnjacka Banja Apartmani


Zlatar Planina

Zlatar Planina lokacija i položaj

Planina Zlatar (1.627 m) nalazi se oko 280 km jugozapadno od Beograda, a 4 km od Nove Varoši, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1. 230 m.

Do Zlatara se dolazi magistralnim putem Beograd - Zlatibor - Nova Varoš - prema Jadranskom moru. Železnicom - Priboj (35 km) na pruzi Beograd - Bar od Priboja autobuska linija do Zlatara.

Zlatar Planina indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Klima na Zlataru pogodna je za lečenje:

1. kardiovaskularnih bolesti
2. poremećenog (povišenog ili sniženog) arterijskog pritiska
3. poremećaja u funkciji perifernog arterijskog krvotoka
4. psihosomatskih stanja kod kardiovaskularnih oboljenja
5. povišene masti i šećera u krvi
6. slabog opšteg stanja i malokrvnosti

Zlatar Planina prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Klima na Zlataru je subplaninska sa svežim letima i blagim zimama. Jesen je toplija od proleća. Zlatar odlikuje najveći broj sunčanih dana u Srbiji (285). Srednja godišnja temperatura je 17oC, a prosečna letnja 28oC, a zimska 2 oC. Ovi bioparametri visinske klime – 1230 m nad morem, razređen vazduh nizak vazdušni pritisak, mešanje uticaja mediteranske planinske klime-deluju kao prirodni lekoviti faktori. Pa je ova planina zbog svojih četinarskih i brezovih šuma idealno mesto za lečenje i rehabilitaciju.

Zlatar Planina manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomeniciNa Zlataru i u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se brojne crkve i manastiri iz srednjeg veka. Crkva Sv. Trojice u Bistrici (spomenik kulture), crkva brvnara u Kućanima (spomenik kulture od velikog značaja), Crkva brvnara u Radijevićima, Crkva u Štitkovu. Manastire Dubnica, Mileševa i Banja. Etno-selo Štitkovo.

Zlatar Planina prirodne lepote

Brojne su prirodne lepote Zlatara. U blizini je kanjon reke Uvac, utočište retke ptičije vrste na Balkanu - Beloglavog supa. U blizini se nalaze tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko.

Zlatar Planina sportsko-rekreativni sadržaji

Na se Zlataru organizuje i međunarodni omladinski košarkaški kamp "Kasta".

U zimskom periodu gostima je na raspolaganju ski-staza dužine 800 m, sa ski-liftom dužine 420 m, koji se nalazi u blizini hotela "Panorama". Takođe možete iznajmiti ski opremu. Leti postoje dobri uslovi za paraglajding.