Vrnjacka Banja Apartmani


Tara

Tara lokacija i položaj

Planina Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije. Najviši vrh-Kozji rid (1591 m). Tara zauzima površinu od 183 km2, i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Ima prosečnu nadmorsku visinu od 1200 m i pripada grupi podrinjskih planina. Planina Tara je od 1981.godine proglašena za Nacinalni park od strane Narodne skupštine SR Srbije i ohuhvata 19.175 ha.

Tara je od Beograda je udaljena 180 km. Do nje se dolazi magistralnim putem Beograd-Valjevo- Rogačica- Bajina Bašta- Tara, a udaljenost Tare od Novog Sada je 246 km. Najbliža železnička stanica planini Tari je u Braneškom polju koja se nalazi na pruzi Beograd – Bar i koja je udaljena 15 km. Pored ovih saobraćajnih veza veoma važna je saobraćajnica koja preko Kremana Taru povezuje sa Zlatiborom (38 km) i dalje vodi ka moru ili Užicu (43 km).

Tara indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Klima na Tari pogodna je za lečenje:

1. bronhijalne astme,
2. hroničnog bronhitisa,
3. anemije

Tara prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Na Tari preovlađuje umereno-kontinentalna klima, sa blagim prelazom između godišnjih doba, a jesen je toplija od proleća. U letnjem periodu ima puno sunčanih dana, a zimi snežnih dana. Tara obiluje borovim šumama koje u Srbiji nisu baš česte. S toga se preporučuje za sve bolesnike koji imaju problema sa disajnim putevima. Dokazano je da da fitmicidi borovih šuma uništavaju kokov bacil. Pa se boravak na ovoj planini posebno preporucuje asmatičnim bolesnicima.

Tara manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

Nacionalni park Tara veoma je bogat kulturno-istorijskim spomenicima. Najznačajniju i najvredniju kulturno-istorijsku vrednost ima manastir Rača iz 13 veka. Manastir je zadužbina kralja Dragutina. U okviru Nacionalnog parka Tara je etno-domaćinstvo u Kaluđerskim Barama. Ono oslikava tradicionalno srpsko seosko domaćinstvo iz 19 veka. Zatim tu su razni aheološki lokaliteti: “Mramorje” Perućac, “Grčko groblje-Uroševina”, Rastište, lokalitet “Gradina”, lokalitet “Skit sv. Đorđa”, lokalitet “Solotnik - Kulina”. Spomenici iz NOBA: memorijalni spomenik “Borovo brdo” I drugi spomenici kulture. Gosti Tare mogu posetiti čuvenu “Šargansku osmicu”, etno selo i kompleks Drvengrad. Kuću čuvenog proroka Miloša Tarabića iz sela Kremna

Tara prirodne lepote

Tara je planina koja čini jednu trećinu ukupne flore Srbije. Postoji preko 1000 vrsta biljaka, neke su prava botanička retkost, i zaštićene su. Da li znate za derventski različak, pčelinju travu, monaški pucavac? Sve ove retke vrste biljaka možete videti na Tari.

Tara sportsko-rekreativni sadržaji

Planina Tara raspolaže sa jako dobrim uslovima za skoro sve vrste sportova. U okviru hotelskih kompleksa nalaze se tereni za veliki i mali fudbal. Dosta naših poznatih klubova dolazi na Taru na visinske pripreme. Zatim tu su tereni za rukomet, košarku i odbojku, kao i zatvoreni bazeni za pripreme sportista i relaksaciju rekreativaca. Zimi su povoljni uslovi za nordijsko i skijanje za početnike. Na Tari ima veliki broj biciklističkih staza (27) dužine 420 km.