Vrnjacka Banja Apartmani


Kopaonik

Kopaonik lokacija i položaj

Planina Kopaonik se nalazi u centralnoj Srbiji. Najviši Pančićev vrh (2017 m). Udaljena je od Beograda oko 230 km. Do Kopaonika se dolazi iz pravca Jošanicke Banje ili iz pravca Brusa. Nacionalni park Kopaonik osnovan je 1981. godine. Kopaonik je Najveći planinski masiv u Srbiji; pruža se od severozapada ka jugoistoku oko 75 km. Njegova teritorija zaizima površinu od 11810 hektara u opštinama Raška i Brus.

Kopaonik prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Na Kopaoniku preovlađuje umereno-kontinentalna klima. Prosečna godišnja temperatura je oko 3,7°C sa oko 200 sunčanih dana u godini. U okviru Nacionalnog parka i širem području Kopaonika javljaju se termominralni izvori i banje. U blizini je Vrnjačka Banja, Mataruška Banje, Sijarinska Banja, a na području Kopaonika nalaze se izvori Jošaničke Banje, Lukovske Banje i Kuršumlijske Banje. Pored termalnih voda na Kopaoniku se nalaze hladne lako mineralizovane vode. To su blago radioaktivni izvori Krčmar vode i Marine vode na visinama od 1700 -1950 m.

Kopaonik manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

Okolina Kopaonika bogata je kulturno-istorijskim spomenicima: Pančićev Mauzolej (smešten u kompleksu specijalne namene; ostaci srednjevekovnog puta: Kukavica (oko 4km); ostaci srednjevekovnog rudnika: selo Zaplanina, Smokovska reka, Kadijevac, Suvo Rudište, Brzecka reka, Bela reka; spomenici iz oslobodilačkih ratova: spomenik na Mramoru, spomenici Đački grob, Rasksnica, spomenik žrtvama fašizma u Krivoj Reci. Oblasti Kopaonika od vremena Srpske srednjovekovne države (Nemanjića, Lazarevića i Brankovića) jasno obeležavaju utvrđeni gradovi čiji su ostaci smešteni na istaknutim visovima u predgorju centralnog masiva. Gradovi Zvečan iz 12 veka, Maglič iz 14 veka, Brvenik iz 14 veka , Vrh Lab iz 14 veka, Koznik iz 15 veka. U okolini ove regije su i srednjevekovni srpski manastiri: Studenica, Žiča, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Gradac, Pavlica.

Kopaonik prirodne lepote

Nacionalni park Kopaonik je pravi rezervat prirode. Osnovu parka čini visoko-planinski, predeo srednje nadmorske visine oko 1700 m. Nacionalni park broji 13 prirodnih rezervata: Kozje staze, Vučak, Mrkonja, Jankova Bara, Gobelja, Barska Bara, Samokovska reka, Metođe, Jelak, Suvo Rudište, Duboka, Jelovarnik, Bele Stene.

Kopaonik sportsko-rekreativni sadržaji

Planina Kopaonik je veoma pogodna za pripreme svih vrsta sportova. Nekoliko hotela imaju bazen gde se mogu pripremati plivači i vaterpolisti. Odlični su uslovi za pripreme tenisera (otvoreni i zatvoreni tereni), teretane, tereni za košarku, odbojku, rukomet, mini golf, staze za trčanje.

Kopaonik je planina sa najboljim ski stazama u Srbiji. Ima oko 50 km uređenih alpskih staza od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 23 žičare ukupnog kapaciteta 28 000 skijaša na sat što ga svrstava u red najvećih ski centara u ovom delu Evrope. Pored staza za alpske discipline u predelu Ravnog Kopaonika postoji 20 km uređenih staza za nordisko skijanje. Sve staze obezbeđuje Gorska služba spasavanja.