Vrnjacka Banja Apartmani


Golija Planina

Golija Planina lokacija i položaj

Planina Golija je u jugozapadnoj Srbiji, najviši vrh Jankov kamen (1.833 m). Golija se nalazi zapadno od Raške i na 40 km udaljenosti od Ivanjice. Od Novog Pazara je udaljena 32 km, a od Beograda 214 km. Golija pripada sistemu Dinarskih planina i prostire se u dužini od 32 km u smeru zapad-istok. Golija je planina sa najviše snežnih dana u Srbiji, sneg se zadržava oko 5 meseci, a prosečna visina mu je oko 105 cm. Ovo celo područje bogato je rekama kojih ima na sve strane: Studenica, Brvenica, Moravica itd. Do Golije se dolazi iz četiri pravca: iz pravca Požege preko Arilja, iz pravca Čačka preko Guče, iz pravca Sjenice i iz pravca Novog Pazara.

Golija Planina indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Klima na Goliji pogodna je za lečenje:

1. Bolesti krvi (anemija, leukopenija, trombocitopenija, maligna hemopatija)
2. Hronično respiratornih oboljenja (astma , bronhitis, emfizem)

Golija Planina prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Na Goliji preovlađuje umereno-kontinentalna klima, pod subalpskim uticajem, sa mirnim snežnim zimama i sunčanim letima. Voda i vazduh su izuzetno čisti, a undustrijski objekti ne utiču na životnu sredinu. Osnovni lekoviti faktor je vazduh, odnosno skup karakterističnih klimatskih faktora. Vlada Republike Srbije je 2001 godine proglasila Ivanjicu prvom lekovitom banjom Srbije. Po lepoti, očuvanosti pejzaža, po prirodnim vrednostima Golija spada među prve u Srbiji.

Golija Planina manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomeniciOkolina ovih krajeva prebogata je kulturno-istorijskim spomenicima. Pravo blago predstavljaju manastiri kojih ima oko 40. Pomenućemo neke: Manastir Kovilje iz 13 veka, Pridvorička crkva Svetog Preobraženja 12 vek, Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene iz 19 veka, crkva Svetog Kozme i Damjana u Ostatiji 17 vek, crkva Svetog Nikole u Brezovi, crkva Svetog Arhangela Mihaila u Prilikama. U blizini same Ivanjice je mala banja Ivanjički Kiseljak. Vredi spomenuti Kušića Han s početka 19 veka i Kameni most preko reke Moravice u Ivanjici, sagrađen 1906. godine.

Golija Planina prirodne lepote

Golija je bogata izvorima i bistrim rekama. Sve reke bogate su ribom i odlikuju se velikim hidro-energetskim potencijalom. Na visini od 1420 m, nalazi se Jezero Tičar, a na nadmorskoj visini od 1300 m nalazi se jezero Nebeska suza. Mesto je poznato p

Golija Planina sportsko-rekreativni sadržaji

U okviru Zavoda za rehabilitaciju Ivanjica nalazi se bazen s toplom vodom, koji radi tokom cele godine, sauna, teretana, sala za fitnes, sala za stoni tenis, trim staza dužine od 800 m, tri otvorena sportska terena za odbojku, košarku i rukomet. Postoje uslovi za sportiste na pripremama u okviru sportske sale osnovne škole i gradska hala sportova.