Vrnjacka Banja Apartmani


Divčibare

Divčibare lokacija i položaj

Divčibare se nalaze u centralnom delu Maljena, 38 km južno od Valjeva, i poznato je planinsko-klimatsko turističko mesto. Divčibare leže na prosečnoj nadmorskoj visini od 980 – 1000 m. Predstavljaju 7 km dugačku i 3 km široku visoravan. Divčibare su najbliže planinsko turističko mesto Beogradu i gradovima Vojvodine. Do Divčibara se dolazi Iz pravca Beograda - Ibarskom magistralom preko Divaca i Mionice - 117 km.
Iz pravca Beograda - Ibarskom magistralom preko Valjeva - Kaone - 128 km.
Iz pravca Novog Sada - šabačkim putem preko Valjeva - Kaone - 177 km. Iz Užica preko Požege i Tometinog polja - 64 km. Iz Čačka preko Ljiga i Mionice - 133 km.

Divčibare indikacije, lečenje i prevencija bolesti

Klima na Divčibaru pogodna je za lečenje:

1. oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima
2. hroničnog bronhitisa
3. bronhijalne astme
4. anemije

Divčibare prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

Na Divčibaru preovlađuje blaga umerno-kontinentalna klima, izobilje izvora, vodotoka i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Do Divčibara dopiru vazdušne struje sa Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim strujama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu.

Divčibare manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

U okolini se mogu obići: crkva Uspenje Bogorodice, manastir Pustinja i selo Brankovina.

Divčibare prirodne lepote

Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.

Divčibare sportsko-rekreativni sadržaji

Na Divčibarama postoje mnogobrojni tereni za sport i rekreaciju. Teniski tereni, tereni za rukomet, košarku, teren za mini golf. Za rekreaciju su pogodne pešačke staze kojih ima pet. Za skijanje postoje tri ski lifra i staze koje su idealne za decu i početnike u skijanju.