Vrnjacka Banja Apartmani


Banja Rusanda

Banja Rusanda lokacija i položaj

Banja Rusanda ili Melenačka Banja se nalazi na području Vojvodine u Banatu i udaljena je 4,5 km od mesta Melenci na teritoriji opštine Zrenjanin. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 82 m. Otvorena je još davne 1867 godine i ima tradiciju dugu 139 godina zasnovanu na korišćenju lekovitih svojstava mineralnog peloida (lekovitog blata) iz jezera Rusanda, koje se ubraja u najlekovitije u Evropi. Banja je u blizini puta Zrenjanin - Kikinda, 16 km od Zrenjanina. Do Banje se dolazi magistralnim putem Beograd - Zrenjanin - Kikinda ili železnicom do Melenaca (pruga Beograd - Zrenjanin - Kikinda), a od Melenaca lokalnim prevozom. Od Novog Sada je udaljena 60 km, a od Beograda 90 km.

Banja Rusanda indikacije, lečenje i prevencija bolesti

U Banji Rusanda se leče sledeće bolesti:

1. oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema
2. povreda koštano-zglobnog i mišićnog sistema
3. oboljenja krvnih sudova
4. deformacija koja se pojavljuju u dečijem uzrastu
5. zapaljenskog reumatizma u mirnoj fazi
6. degenerativnog reumatizma (artroze i spondiloze)
7. vanzglobnog i metaboličkog reumatizma
8. diskopatije i lumboišialgije
9. posledica reuma i stanja posle preloma kostiju i hiruških intervencija na koštano-zglobnom sistemu
10. kožnih bolesti (psorijaza, hronični ekcem, akne...)
11. ginekoloških oboljenja ( hronična nespecifična ginekološka oboljenja i sterilitet)

Banja Rusanda prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

U Banji Rusandi preovlađuje umerno-kontinentalna klima. U banji ima lekovito blato koje se kombinuje sa vodom iz obližnjeg jezera. Blato se ubraja u red najlekovitijih u zemlji i u Evropi. U banji postoji i bušotina sa termalnom vodom, gde je izdašnost vode oko10 l/s. Temperatura vode je od 33 oC. Voda pripada hidrokarbonatnom-natrijumskom tipu, mineralizacije oko 2,6 g/l. U banji se primenjuju različiti dijagnostičko-terapeutski postupci a to su: podvodna masaža, galvanska kada, kineziterapija, četvoroćelijske kupke, lokalne i naizmenične kupke sa korišćenjem mineralne vode, akupunktura, lasero i magnetoterapija, hidro-kineziterapija, elektroterapija, fototerapija, neuropsihološka rehabilitacija…

Banja Rusanda manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomeniciU blizini Banje Rusande je grad Bečej sa čuvenom ergelom, takođe u neposrednoj blizini se nalazi i zamak Grofa Dunđerskog. Možete posetiti Carsku baru i Ečku baru, koje su poznate po bogatim rezervatima ribom.

Banja Rusanda sportsko-rekreativni sadržaji

Banja je okružena kompleksom sportskih terena za fudbal, tenis i male sportove, pa je pogodna za rekreativni turizam, odmor i pripreme sportskih ekipa.