Vrnjacka Banja Apartmani


Banja Ljig

Banja Ljig lokacija i položaj

Banja Ljig se nalazi u podnožju planine Rajac, obronaka Valjevskih planina u sklopu varošice Ljig. Banja je na nadmorskoj visini od 152 m. Udaljena je 35 km od Valjeva, 40 km od Gornjeg Milanovca i 87 km od Beograda. Do Banje Ljig se dolazi magistralnim putem (Ibarska magistrala) iz Beograda, magistralnim putem iz pravca Gornjeg Milanovca, i magistralnim putem iz pravca Valjeva.

Banja Ljig indikacije, lečenje i prevencija bolesti

U Banji Ljig se leče sledeće bolesti:

1. kožne bolesti (psorijaza, kožni ekcem)
2. oboljenja gastrointestinalnog trakta (hronični gastritis i duodenitis, hroničan ulkus želuca i duodenuma)
3. neuropsihijatrijske bolesti (multiple skleroza, neuralgije i neuritisi, neuroze, neurastenije, depresivna stanja)
4. oboljenja perifernih krvnih sudova (hronični edemi venskog porekla, periferne vaskulopatije)
5. bolesti koštano-zglobnog aparata (zapaljenski reumatizam, degenerativni reumatizam, posttraumatska stanja, stanja posle preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu)

Banja Ljig prirodni lekoviti faktori i lekovita svojstva

U Banji Ljig preovlađuje umereno kontinentalna klima. Na klimu najviše utiče panonska nizija i okolne planine. Lekovita svojstva ove banje su poznavali još stari Rimljani. U banji ima više izvora termomineralne voda čija je temperatura oko 32,5°C. Voda se koristi za piće i kupanje. Banja ima savremeni medicinski centar gde se obavlja dijagnostika (EKG, UZ za abdominalnu dijagnostiku, negatoskop, hematološka laboratorija), terapije (HE-NE laser, sto za ekstenziju, kratkotalasna dijametrija, univerzalni dijadinamik, terapijski ultrazvuk, niskofrekventni magnet, visokofrekventni magnet, minisani za elektroforeze, galvanizacija, stimulacija, lampe za IC i UV zračenje), hidroterapija i kinezi-terapija.

Banja Ljig manastiri, crkve, kulturno-istorijski spomenici

Obilazak manastira Bogovođa i Pustinja, blizina istorijskih spomenika, atraktivna turistička manifestacija "Kosidba na Rajcu", Memorijal – Čika Duško Jovanović, književne i muzičke večeri.

Banja Ljig sportsko-rekreativni sadržaji

Banja Ljig ima dosta povoljne uslove za priprme sportista. U Ljigu ima fudbalski teren, 105/75, za dnevne i noćne utakmice. Zatim tereni za male sportove: za odbojku, košarku,rukomet, mali fudbal. Banja ima igralište za beachwolley, biciklističku stazu duž reke Ljig koja je dužine oko 1,5 km. U ljigu se nalazi sportska sala za 1000 gledalaca za sve male sportove, pa su pripreme i utakmice moguće i u zimskom periodu